Barn och Unga

Aktuellla datum 2018!

Salto! dansfestival barn och unga äger rum den 5 februari i Hässleholm
Skånsk Teaterdag i Malmö äger rum den 5 mars
bibu.se – scenkonstbiennal barn och unga äger rum den 16-20 maj
Scenkonstdagar barn och unga – Hässleholm, äger rum den 9,10 och 11 oktober

______________________________

 Kulturcrew

Projektet Kulturcrew handlar om unga arrangörer som utbildas i arrangörskap för att sedan ta hand om kulturarrangemang på sin skola eller i sin kommun eller på ett större arrangemang i regionen. Kulturcrew Sydväst startade under 2016 och har nu fått bidrag av Region Skåne för en andra omgång! Kommuner i sydvästra Skåne tillsammans med Musik i Syd och Riksteatern Skåne ansvarar för projektet. Vellinge kommun är huvudägare. Skåne Sydöst har nu också fått bidrag och startar upp i slutet av 2017.

Kulturcrew Skåne inspireras av en modell från Danmark och först ut i Sverige har vi nu fått ge inspiration till andra delar av Sverige där Region Västernorrland är igång och Blekinge och Kronoberg startar upp 2018.
Kulturcrew Skåne Sydväst var på barnkulturkonferensen Prio 0-18 i Göteborg i september och var del av ett seminarie! Emilia och Melwin från Kulturcrew Sydväst Vellinge hade presentation! Även kommer vi att synas i ett seminarium samt som värdar på Scenkonstbiennalen bibu.se i maj 2018!

Under 2016- 2017 arrangerades bland annat utbildningsdagar då ca 150 stycken unga fixare var i full gång och lärde sig allt om marknadsföring, ljud och ljus-teknik och presentationsteknik!
Kulturcrew är en dansk modell som Skåne som först i Sverige anammat och projektet är ett samarbete mellan UKSV ( Ung Kultur Sydväst – de sydvästra kommunerna i Skåne), Musik i Syd och Riksteatern Skåne.
Läs mer i Sydsvenskans artikel här >>

Nyfiken på Kulturcrew?
Ta gärna kontakt med Petra Bergström ( petra.bergstrom@riksteatern.se) eller Maria Larsson, Musik i Syd, ( Maria.Larsson@musikisyd.se). Kulturcrew Skåne är en modell inspirerad av Kulturcrew i Danmark, där Teatercentrum och Levande Musik i Skolen ( LMS) är ansvariga. För att ta del av koncept, loggor och material och för att bevara Kulturcrews identitet och kärna är det av vikt att man kontaktar oss i Skåne först som har ansvar gentemot Kulturcrew i Danmark att bevara modellens ursprungstanke. Vi stöttar annars gärna i alla tankar på uppstart vilket redan sker på flera håll i Skåne och Sverige!

________________________________________________

Arkiv
PILOTPROJEKT MED NÄTVERKET I SYDVÄST!

kulturcrew 2
Kulturcrew Skåne sydväst
– ett pilotprojekt om delaktighet, inflytande och ungt arrangörskap!

Nätverket Ung Kultur Sydväst (UKSV) startar upp Kulturcrew i sydvästra Skåne.

Med stöd av Region Skåne startas nu upp en svensk pilotmodell av det danska framgångsreceptet Kulturcrew. Deltagande kommuner: Skurup (huvudägare), Burlöv, Lomma, Kävlinge, Vellinge, Svedala och Trelleborg. UNGA Musik i Syd och Riksteatern Skåne är med som regionala aktörer.
Länk för artikel i Ystad Allehanda >> Klicka här

Bakgrund Kulturcrew Skåne sydväst
Nätverket UKSV ( Ung Kultur Sydväst), som består av Musik I Syd, Riksteatern Skåne och åtta kommuner i sydväst har fått 100 000 kr i bidrag av Region Skåne för att göra ett pilotprojekt som handlar om unga arrangörer både inom skola och fritid.

Skurup är huvudägare för detta delregionala kommunsamverkansprojekt och har ansvar för ekonomi och projektsamordnare. Kulturcrew är en modell som ursprungligen kommer från Norge och sedan Danmark som handlar om att unga arrangörsgrupper utbildas i arrangörskap och tar hand om kulturarrangemang på skola och fritid. För att få mer info om den danska modellen se hemsidan: www.kulturcrew.dk
Mer info om Kulturcrew på Musik i Syds hemsida >> Klicka här!
Länk till artikel >> Ystad Allehanda

Frågor om Kulturcrew Skåne sydväst?
Kontakta projektsamordnare Kulturcrew Skåne Sydväst, Margareta Månsson.
Margareta.E.Mansson@vellinge.se, 0709-915267
Alternativt kontakta: petra.bergstrom@riksteatern.se, 0721-809062

LÄNK SKÅNE 2016

Den skånska Länkfestivalen har nu ägt rum den 2-3 april i Helsingborg och ca 65 unga hade en härlig helg med föreställningar, workshops och en intensiv improvisationshelkväll. Tack till alla ensembler och härliga samarbeten! Läs mer under fliken Länk!

SKÅNSK TEATERDAG
Nästa Skånsk Teaterdag äger rum den 7 mars i Lund! Save the date!
Skånsk Teaterdag 2016 har nu ägde rum den 14 mars i Kristianstad!

Skånsk Teaterdag

Insiktsfullt för de allra minsta, utvalt av juryn till bibu.se, monolog av nobelpristagaren Dario Fo, fina recensioner. Sju verkligt starka föreställningar denna dag!

 

Ta del av det bifogade programmet här! SkTD_16_program
Till anmälan >>

LÄNK SKÅNE 2016

Riksteaterns projekt Länk arrangerades i Skåne för andra gången den 2 -3 april 2016.
Det handlar om nyskriven dramatik för unga amatörteaterensembler och fem stycken skånska ensembler spelade upp sina föreställningar på Länkfestivalen i Helsingborg. Riksteatern Skåne projektleder Länk Skåne och samarbetar med Malmö och Helsingborg Stadsteater, Sundsgårdens folkhögskola och Dunkers Kulturhus. 

Tack alla som deltog på fortbildningsdagen ”Livsviktigt”
Det blev en härlig dag med ca 100 deltagare på plats kring frågan ”Barns rätt att uttrycka sig genom kultur”. Dagen har fokus förskola och kultur.
Torsdag den 12 nov 2015. Hässleholms Kulturhus
Information om program.

Scenkonstdagarna 2015
Den 6, 7 och 8 oktober 2015 var det Scenkonstdagar i Hässleholms Kulturhus.

De tre utbudsdagarna innehöll 25 produktioner och 3 seminarier inom området scenkonst barn & unga! Det visades åtta hela produktioner per dag i två parallella spår.
Programinformation:
KORT PROGRAM SCENKONSTDAGAR SKÅNE 2015
PROGRAM MED FÖRESTÄLLNINGSINFO SCENKONSTDAGAR 2015 SKÅNE

Länk fick pris 2014
”LÄNK involverar, engagerar och skapar nya förutsättningar – LÄNK når ut!”

Detta är utdrag ur motiveringen när Riksteaterns Länk-projekt fick svenska Assitejs ”Prix d´Assitej” 2014! LÄNK ger teaterkonsten livsviktig näring. I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och en skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad.

Länk Skåne dundrade loss den 4-6 april 2014

Riksteatern Skåne arrangerade en regional Länkfestival 4-6 april i Helsingborg där 80 unga skådespelare deltog och framförde nyskriven dramatik för unga ensembler! Helgen var intensiv och inspirerande fylld med sju föreställningar, workshops och mingel. Sturegymnasiet från Halmstad gick vidare till den nationella festivalen i Stockholm.

Om Barn & Unga på Riksteatern Skåne
Riksteatern Skåne fördelar scenkonstsubventioner till förskolan, skolan och gymnasiet. Vi arbetar med att förmedla och främja scenkonst genom diverse samarbeten, bland annat genom nätverket för kultursamordnare i kommunerna i Skåne. Riksteatern Skåne arbetar även med utbudsdagar och andra träffar samt med att ge stöd och inspiration till de nyckelpersoner i Skånes kommuner som beställer, samordnar och arrangerar scenkonst i förskola/skola och gymnasiet.

Vid frågor kan ni kontakta Petra Bergström
Scenkonstkonsulent/ Barn och unga
petra.bergstrom@riksteatern.se

0721-80 90 62