LÄNK

Nästa Länk är år 2020!
Håll utkik efter ny info när det närmar sig!

Förra Länk genomfördes våren 2018!
I Skåne ägde den regionala festivalen rum i Helsingborg, den 24-25 mars!

En unik chans att se nyskriven professionell dramatik för och med unga ensembler!
Denna scenkonstfestival ingår i Riksteaterns projekt ”Länk”, som handlar om att unga amatörteaterensembler får en unik chans att få spela nyskriven angelägen dramatik för unga, samt få konstnärligt stöd på vägen av professionella utövare. Länk Skåne arrangerades av Riksteatern Skåne i samarbete med Helsingborg och Malmö Stadsteater, Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola.
Anmälan, frågor till petra.bergstrom@riksteatern.se

Program 2018
Lördag 24 mars 11.50-12.50 Föreställning: ”Kollaps” med ensemblen från Erik Ruuths Kulturhus, Höganäs.
Skriven av dramatikern Ninna Tersman. Stora skulpturer av bråte och skräp från grovsoprum och containers börjar dyka upp på människors tomter i en välbärgad del av en stad. Det visar sig snart att det är symboler för vår överkonsumtion, utplacerade i varningssyfte av en ung miljöaktivistgrupp, som vill väcka medvetenheten om överkonsumtion. De börjar i det burgna övre medelklassområdet, där en av deras egna medlemmar, Nix, bor med sin familj. De planerar också för en manifestation, som äger rum en mycket tidig morgon, utanför Nix föräldrars hus. Allt går inte precis som beräknat…

15.10-16.10 Föreställning: ”Med kärlek från Kos” med ensemblen Spyken 1, Lund.
Skriven av dramatikern Nicolas Kolovos. De går i trean på gymnasiet och har åkt ner till Kos i Grekland på studieresa. Sophie, Frida och Johanna tar en time-out på en öde strand med funderingar kring livet efter skolan. De spanar ut mot havet och får syn på något som guppar lätt på vågorna. En till av alla brandgula flytvästar som ligger övergivna på stränderna tror de. Men inte. Robin, Johan och Simon dyker upp i tid för att hjälpa flickorna dra Zia upp från havet. Zia, som överlevde båtolyckan och tog sig hela vägen från Afghanistan till Kos. Han vill till Sverige och till allas förvåning pratar han svenska. Medan han återberättar resan till Kos planerar ungdomarna hur de ska smuggla honom vidare till Sverige. Alla är inte överens. Det uppstår ilska och frustration i gruppen som gör att den splittras. Då berättar Zia sanningen.

Söndag 25 mars 10.30-11.30

Föreställning: ”DNA” med ensemble Triangelteatern, Kalmar. Skriven av brittiska dramatikern Dennis Kelly. Ett gäng tonåringar från ett problemområde gör något hemskt, verkligen hemskt. De leder Adam, en ung kille med mindre förstånd och desto mera behov av att vara med, ut på farliga vägar. När Adam till synes förolyckas och är borta, hittar gruppen ett sätt att peka ut en oskyldig, gammal brevbärare som våldsam pedofil. Det ser ut att lyckas ända tills Adam, skadad och mager av svält, dyker upp igen, veckor senare. Nu finns det bara ett sätt att förtiga sanningen. Pjäsen är översatt av dramatiker och författare Stefan Lindberg.
_________________________________________________
Mer info om Länk nationellt>>
Länk Skåne får stöd av Region Skåne samt Sparbanksstiftelsen Skåne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILM FRÅN ÅR 2016!

Under helgen den 2 -3 april då den regionala festivalen ägde rum i Helsingborg gjorde Riksteatern Skåne en film som nu är klar!
>> Klicka här för att se den!
Tack till filmaren Caroline Troedsson. Wiggentreefilm.se !

Den regionala scenkonstfestivalen LÄNK SKÅNE 2016 gick av stapeln den 2 -3 april i Helsingborg!
Riksteatern nationellt är initiativtagare och samordnare och Riksteatern Skåne projektleder den regionala festivalen med samarbetsparterna
Malmö och Helsingborg Stadsteater, Sundsgårdens Folkhögskola och Dunkers Kulturhus.

Länk Skåne 2-3 april 2016

Fem ensembler framförde sina pjäser på den regionala festivalen!
En helg fylld med föreställningar, feedbacksamtal, workshops och spännande möten på Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola.
Ensemblerna som deltog var Cybergymnasiet från Malmö, Unga Teaterns ungdomsteatergrupp från Malmö Stadsteater och Erik Ruuths Kulturhus deltog med två ensembler från Höganäs samt Spykens gymnasium från Lund.

 Frågor?

Länk nationellt: Mer info om Länk klicka här!
Länk Skåne: Hör av er till projektledaren för den regionala festivalen i Skåne: petra.bergstrom@riksteatern.se

Hur såg det ut under Länk 2014?

Skånes Länkfestival dundrade loss 4 – 6 april 2014!
Sju föreställningar, workshops, mingel, middagar och en massa nätverkande skedde i helgen med underbara deltagare från Skåne och Halland. Ca 90 personer deltog under helgens festival och det var en underbar stämning mellan deltagarna som visade varandra respekt och beundran! Det var fantastiskt att få vara med om och Riksteatern Skåne tackar de unga talanger och deras ledare för den energi och positiva anda som de bidrog med!

De sju ensembler som deltog i Skånes regionala festival var:
Cybergymnasiet i Malmö, Kulturskolan i Lund, Erik Ruuths Kulturhus i Höganäs hade två ensembler, Sturegymnasiet i Halmstad, Teater Arken i Helsingborg och Falkenbergs gymnasieskola.

LÄNK-festivalen 2014 i Skåne arrangerades i Helsingborg 4:e till 6:e april 2014. Malmö och Helsingborg stadsteater var med i projektet och gav konstnärligt stöd samt möjlighet att gå på genrep av deras föreställningar. Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg var viktiga samarbetspartners som möjliggjorde detta unika projekt.

Vad är LÄNK?
Det var en gång en brist på angelägen dramatik med rollistor som passade för unga  ensembler. Men sedan kom Länk. Länk är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer inom ramen för projektet pjäser av fem av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem.

Länk är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden.

Länk ger klasser och grupper möjlighet att spela sin föreställning på sin ort samt på en professionell teaterscen i samband med en regional festival. Ett antal läns-, regions- och stadsteatrar ställer lokaler och personal till förfogande för medverkande ensembler. Genom coaching, workshops och möten får unga ensembler kunskap om den professionella teaterns arbetssätt och villkor.

Länk skapar möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling. Det sker genom kontaktytor och samarbeten med den lokala och regionala Riksteaterföreningen samt med Amatörteaterns Riksförbund.
Länk avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm där några utvalda föreställningar spelas.

Att delta i Länk är kostnadsfritt. Ensembler och skolor får dock själva finansiera den egna produktionen (scenografi, kostym, teknik), utgifter i samband med regissörshelgen samt deltagande i festivaler (logi, mat, resa).

______________________________________________________________________

Riksteatern Skåne samordnar projektet regionalt och kontaktperson är:
Petra Bergström, scenkonstkonsulent barn/unga.
petra.bergstrom@riksteatern.se
0721-809062