LÄNK 2016

AKTUELLT OM LÄNK 2016

FILM!
Nu är filmen klar om Länk Skåne 2016!

Under helgen den 2 -3 april då den regionala festivalen ägde rum i Helsingborg gjorde Riksteatern Skåne en film som nu är klar!
>> Klicka här för att se den!
Tack till filmaren Caroline Troedsson. Wiggentreefilm.se !

Den regionala scenkonstfestivalen LÄNK SKÅNE 2016 gick av stapeln den 2 -3 april i Helsingborg! Riksteatern nationellt är initiativtagare och samordnare och Riksteatern Skåne projektleder den regionala festivalen med samarbetsparterna
Malmö och Helsingborg Stadsteater, Sundsgårdens Folkhögskola och Dunkers Kulturhus.

Länk Skåne 2-3 april 2016

Fem ensembler framförde sina pjäser på den regionala festivalen!
En helg fylld med föreställningar, feedbacksamtal, workshops och spännande möten på Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola.
Ensemblerna som deltog var Cybergymnasiet från Malmö, Unga Teaterns ungdomsteatergrupp från Malmö Stadsteater och Erik Ruuths Kulturhus deltog med två ensembler från Höganäs samt Spykens gymnasium från Lund.

Se program nedan för Länk Skåne:

Program Länk Skåne 2016

Lördag 2 april
11:00
Bortom upproret med Unga Teatern, Malmö Stadsteater.
Pjäs skriven av Johanna Emanuelsson.
Det här är ingen vanlig dag. Idag börjar det dyka upp oroväckande rapporter. Idag kommer allt att ställas på ända. Idag kommer upproret. Ingen vet hur det började, eller om någon ligger bakom, eller hur det ska sluta. Men en efter en tvingas karaktärerna ta ställning. Vill de verkligen att allt ska förändras?
14:30 Best in show med Erik Ruuths Kulturhus, Höganäs, Grupp Erik.
Pjäs skriven av Gertrud Larsson.
Storpudeln Toppi är alltid Best in Show. Och de stolta ägarna, Göran och Goran, ser fram emot inkomsterna som lanseringen av inomhus hundtoaletten, Pee-Pad, snart kommer att generera. Men nya stjärnskottet taxtiken Lotta, en naturbegåvning på ”dogwalken”, hotar allt och måste därför stoppas. En komedi i hundutställningsvärlden där alla får på pälsen, och droger, pengar samt ond bråd död kantar vägen fram till den åtråvärda Grand Prix-pokalen.
18.00 Buy nothing day med Cybergymnasiet, Malmö. Lokal: Sundsgårdens Folkhögskola. Går ej att boka.
Pjäs skriven av Kim Atle Hansen.
Petra skriver artiklar för en politisk tidning och är ihop med fotografen Andreas. Thomas och Peter är både outbildade vårdare som sliter hårt på stadens underbemannade och utarmade ålderdomshem. Katarina och Irene är systrar som har sjungit tillsammans sedan de var barn. Hanna-Lisa är butiksbiträde på köpcentrumet. På väg att bli vuxna, stirrar de in i en värld full av orättvisor. Desperata situationer kräver desperata beslut och vid ett attentat på köpcentrumet förändras deras liv för alltid.

Söndag 3 april
11:00 Jonathan
med Erik Ruuths Kulturhus, Höganäs, Grupp Ruuth.
Pjäs skriven av Mattias Brunn. I samband med en fest i en stuga hittas en ung man sönderslagen och medvetslös i ett närliggande skogsparti. Det visar sig vara Jonathan, poeten, bögen, en av flera oinbjudna som dykt upp på festen under kvällen. Auktoriteterna vill veta vad som hände. Det kan vara fråga om ett hatbrott. Någon måste veta, men ingen vill berätta.
14:30 Bortom upproret med Spyken, gymnasium från Lund.
Pjäs skriven av Johanna Emanuelsson. Det här är ingen vanlig dag. Idag börjar det dyka upp oroväckande rapporter. Idag kommer allt att ställas på ända. Idag kommer upproret. Ingen vet hur det började, eller om någon ligger bakom, eller hur det ska sluta. Men en efter en tvingas karaktärerna ta ställning. Vill de verkligen att allt ska förändras?

Vi har fått stöd för Länk Skåne 2016!
Riksteatern Skåne har fått stöd för att arrangera den skånska Länkfestivalen.
40 000 kr av Swedbank och 60 000 kr av Region Skåne! Tusen tack.

Frågor?
Länk nationellt: Mer info om Länk klicka här!
Länk Skåne: Hör av er till projektledaren för den regionala festivalen i Skåne: petra.bergstrom@riksteatern.se

Hur såg det ut under Länk 2014?

Skånes Länkfestival dundrade loss 4 – 6 april 2014!
Sju föreställningar, workshops, mingel, middagar och en massa nätverkande skedde i helgen med underbara deltagare från Skåne och Halland. Ca 90 personer deltog under helgens festival och det var en underbar stämning mellan deltagarna som visade varandra respekt och beundran! Det var fantastiskt att få vara med om och Riksteatern Skåne tackar de unga talanger och deras ledare för den energi och positiva anda som de bidrog med!

De sju ensembler som deltog i Skånes regionala festival var:
Cybergymnasiet i Malmö, Kulturskolan i Lund, Erik Ruuths Kulturhus i Höganäs hade två ensembler, Sturegymnasiet i Halmstad, Teater Arken i Helsingborg och Falkenbergs gymnasieskola.

LÄNK-festivalen 2014 i Skåne arrangerades i Helsingborg 4:e till 6:e april 2014. Malmö och Helsingborg stadsteater var med i projektet och gav konstnärligt stöd samt möjlighet att gå på genrep av deras föreställningar. Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg var viktiga samarbetspartners som möjliggjorde detta unika projekt.

Vad är LÄNK?
Det var en gång en brist på angelägen dramatik med rollistor som passade för unga  ensembler. Men sedan kom Länk. Länk är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer inom ramen för projektet pjäser av fem av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem.

Länk är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden.

Länk ger klasser och grupper möjlighet att spela sin föreställning på sin ort samt på en professionell teaterscen i samband med en regional festival. Ett antal läns-, regions- och stadsteatrar ställer lokaler och personal till förfogande för medverkande ensembler. Genom coaching, workshops och möten får unga ensembler kunskap om den professionella teaterns arbetssätt och villkor.

Länk skapar möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling. Det sker genom kontaktytor och samarbeten med den lokala och regionala Riksteaterföreningen samt med Amatörteaterns Riksförbund.
Länk avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm där några utvalda föreställningar spelas.

Att delta i Länk är kostnadsfritt. Ensembler och skolor får dock själva finansiera den egna produktionen (scenografi, kostym, teknik), utgifter i samband med regissörshelgen samt deltagande i festivaler (logi, mat, resa).

______________________________________________________________________

Riksteatern Skåne samordnar projektet regionalt och kontaktperson är:
Petra Bergström, scenkonstkonsulent barn/unga.
petra.bergstrom@riksteatern.se
0721-809062