LÄNK i Skåne – Ung dramatik


Projektet Länk i Skåne handlar om att unga får möjlighet att spela nyskriven dramatik av landets mest aktuella dramatiker, för att sedan få spela upp föreställningen under en regional scenkonstfestival. Ensemblerna får även stöd och mentorskap av den professionella scenkonstvärlden under repetitionsarbetet och under festivalen.

Kika på Riksteaterns nationella hemsida:

Till Riksteatern

LÄNK SKÅNE 2020 – 28-29 mars

Riksteatern Skåne är huvudarrangör för Skånes regionala scenkonstfestival som äger rum den 28-29 mars, år 2020 i Helsingborg. Under helgen spelar 5 ensembler upp sin föreställning för varandra och tar del av workshops och mingel. Ensemblerna är 2020 ifrån Höganäs, Lund, Kristianstad och Kungälv.
Länk Skåne sker i samarbete med Helsingborgs Stadsteater, Malmö Stadsteater, Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg.

_________________________________________________

Det finns sex nya manus för Länk 2020 – för nedladdning och läsning. Kom ihåg att rätten att använda dessa manus fram till juni 2020 ägs endast av projektet Länk och Riksteatern. Det är bara de antagna dramatikerna som får göra urpremiärer av dessa stycken. Pjäserna har är författats av Alexandra Loonin, Anders Duus, Gustav Tegby, Oda Fiskum och Lidija Praizovic. Pjäsen Nevadaland skrevs för projektet Migrants och hade workshop premiär i Tammerfors i somras. Den är skriven av Agate Öksendal Kaupang, Felicia Ohly, Otto Sandqvist och Edward Buffalo Bromberg.

 

TIDSPLAN – INFÖR LÄNK SKÅNE 2020 
10 april – 9 september 2019  Pjäserna läggs upp på webbsidan. Ensembler kan anmäla sig.
9 september 2019  Deadline för att välja vilken pjäs ensemblen ska arbeta med.
28-29 september 2020  Regihelgen i Hallunda för ensemblens ledare/regissör/pedagog.
28-29 mars 2020  Skånes regionala festival i Helsingborg, på Dunkers Kulturhus.
maj 2020  Länks riksfestival i Stockholm.

 

MOMENT UNDER LÄNK SKÅNE 2020

– Regihelg i Hallunda med Riksteatern – Lokala Länk-regissörer får möjlighet utveckla arbetet med pjäs genom att möta nationella Länk:s regissörer, dramatiker och professionella teaterarbetare.

– Konstnärligt stöd – Regionala samarbetsteatrar stöttar med coaching, feedback för ensemblerna under deras repetitionsperiod.  

– Regional festival – Ensembler spelar sina föreställningar under en helg samt deltar i workshops.

– Feedbackgrupp – En grupp bestående av representanter från Riksteatern nationellt och regionala samarbetspartners ger feedback efter varje föreställning till ensemble under den regionala festivalen.

– Riksfestival – Länk avslutas med en riksfestival på Riksteatern i Stockholm. Regionala bidrag deltar utifrån ett urval.

_________________________________________________

Projektet Länk skapar möten mellan skola och lokala experter inom kulturarrangemang och kulturförmedling. Det sker genom kontaktytor och samarbeten med den lokala och regionala Riksteaterföreningen samt med Amatörteaterns Riksförbund.
Länk avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm där några utvalda föreställningar spelas.

Att delta i Länk är kostnadsfritt. Ensembler och skolor får dock själva finansiera den egna produktionen med scenografi, kostym, teknik, utgifter i samband med regissörshelgen och deltagande i festivalen med logi, mat och resa.

_________________________________________________

Vill du veta mer om projektet Länk 2020 hos Riksteatern?                       Edward Bromberg edward.bromberg@riksteatern.se

Vill du veta mer om projektet Länk i Skåne 2020?                                                                                                                            Petra Bergström petra.bergstrom@riksteatern.se  0721-809062

_________________________________________________

 

Hur var Länk Skåne 2018?

I Skåne ägde den regionala festivalen rum i Helsingborg, den 24-25 mars, 2018

Det var en unik chans att se nyskriven professionell dramatik för och med unga ensembler.
Scenkonstfestivalen ingår i Riksteaterns nationella projekt ”Länk”, som handlar om att unga amatörteater-ensembler får en unik chans att få spela nyskriven angelägen dramatik för unga, samt få konstnärligt stöd på vägen av professionella utövare. Länk Skåne arrangerades 2018 av Riksteatern Skåne i samarbete med Helsingborg och Malmö Stadsteater, Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola.

 

PROGRAM 2018
Lördag 24 mars 11.50-12.50 Föreställning: ”Kollaps” med ensemblen från Erik Ruuths Kulturhus, Höganäs.
Skriven av dramatikern Ninna Tersman. Stora skulpturer av bråte och skräp från grovsoprum och containers börjar dyka upp på människors tomter i en välbärgad del av en stad. Det visar sig snart att det är symboler för vår överkonsumtion, utplacerade i varningssyfte av en ung miljöaktivistgrupp, som vill väcka medvetenheten om överkonsumtion. De börjar i det burgna övre medelklassområdet, där en av deras egna medlemmar, Nix, bor med sin familj. De planerar också för en manifestation, som äger rum en mycket tidig morgon, utanför Nix föräldrars hus. Allt går inte precis som beräknat…

15.10-16.10 Föreställning: ”Med kärlek från Kos” med ensemblen Spyken 1, Lund.
Skriven av dramatikern Nicolas Kolovos. De går i trean på gymnasiet och har åkt ner till Kos i Grekland på studieresa. Sophie, Frida och Johanna tar en time-out på en öde strand med funderingar kring livet efter skolan. De spanar ut mot havet och får syn på något som guppar lätt på vågorna. En till av alla brandgula flytvästar som ligger övergivna på stränderna tror de. Men inte. Robin, Johan och Simon dyker upp i tid för att hjälpa flickorna dra Zia upp från havet. Zia, som överlevde båtolyckan och tog sig hela vägen från Afghanistan till Kos. Han vill till Sverige och till allas förvåning pratar han svenska. Medan han återberättar resan till Kos planerar ungdomarna hur de ska smuggla honom vidare till Sverige. Alla är inte överens. Det uppstår ilska och frustration i gruppen som gör att den splittras. Då berättar Zia sanningen.

Söndag 25 mars 10.30-11.30 Föreställning: ”DNA” med ensemble Triangelteatern, Kalmar. Skriven av brittiska dramatikern Dennis Kelly. Ett gäng tonåringar från ett problemområde gör något hemskt, verkligen hemskt. De leder Adam, en ung kille med mindre förstånd och desto mera behov av att vara med, ut på farliga vägar. När Adam till synes förolyckas och är borta, hittar gruppen ett sätt att peka ut en oskyldig, gammal brevbärare som våldsam pedofil. Det ser ut att lyckas ända tills Adam, skadad och mager av svält, dyker upp igen, veckor senare. Nu finns det bara ett sätt att förtiga sanningen. Pjäsen är översatt av dramatiker och författare Stefan Lindberg.

_________________________________________________
2018 fick Länk Skåne stöd av Region Skåne och Sparbanksstiftelsen Skåne.

_________________________________________________

 

FILM FRÅN ÅR 2016

>> Se filmen från 2 -3 april 2016 då Länk i Skåne ägde rum i Helsingborg

Tack till filmaren Caroline Troedsson från Wiggentreefilm.se

Fem ensembler framförde sina pjäser på den regionala festivalen under Länk Skåne 2016. Det var en helg fylld av föreställningar, feedbacksamtal, workshops och spännande möten på Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola.
Ensemblerna som deltog var från Cybergymnasiet i Malmö, Unga Teaterns ungdomsteatergrupp från Malmö Stadsteater och Erik Ruuths Kulturhus med två ensembler, en från Höganäs och en från Spykens gymnasium i Lund.

_________________________________________________

Hur var Länk Skåne 2014?

Skånes Länkfestival dundrade loss 4 – 6 april 2014!
Sju föreställningar, workshops, mingel, middagar och massor av nätverkande skedde under helgen med underbara deltagare från Skåne och Halland. Ca 90 personer deltog under helgens festival och det var en underbar stämning mellan deltagarna som visade varandra respekt och beundran! Det var fantastiskt att få vara med om och Riksteatern Skåne tackar de unga talanger och deras ledare för den energi och positiva anda som de bidrog med!

De sju ensembler som deltog i Skånes regionala festival 2014 var:
Cybergymnasiet i Malmö, Kulturskolan i Lund, Erik Ruuths Kulturhus i Höganäs hade två ensembler, Sturegymnasiet i Halmstad, Teater Arken i Helsingborg och Falkenbergs gymnasieskola.

Skånes Länkfestival 2014 arrangerades i Helsingborg. Malmö Stadsteater och Helsingborg Stadsteater var med i projektet och gav konstnärligt stöd samt möjlighet att gå på genrep av sina föreställningar. Dunkers Kulturhus och Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg var viktiga samarbetspartners som möjliggjorde projektet.